Zdrowa żywność – nowa nisza w krajowym biznesie spożywczym

Zdrowa żywność – nowa nisza w krajowym biznesie spożywczym

Ekologia, natura i produkty pochodzące z naturalnych upraw ? głośno o tym w ostatnich latach. Produkty ekologiczne wychodzą z cienia ? nie są one już tylko fanaberią wegetarian czy osób cierpiących na liczne alergie, ale przede wszystkim pytają o nie zwykli konsumenci, zachęceni odpowiednią reklamą.

Moda na ekologię zaczęła się kilkanaście lat temu, jednakże w toku rozwoju gospodarczego oraz zmian ustrojowych mało kto myślał o zdrowym odżywianiu, selekcji warzyw i owoców czy proekologicznych ubojniach zwierząt. Temat jednak coraz częściej podnoszony jest nie tylko przez zwolenników zdrowego trybu życia, ale również przez producentów, którzy widząc niewykorzystany segment rynku, pragną stworzyć z niego dochodową gałąź swojego przedsiębiorstwa. Co najczęściej wymienia się jako zdrowe, ekologiczne produkty? Przede wszystkim są to warzywa i owoce. Szczególnie w Polsce duży nacisk kładzie się na regionalne produkty ? to właśnie warzywa i owoce stawiane są na pierwszym miejscu w przypadku każdej rozmowy o ekologicznym pożywieniu. Aby żywność zaklasyfikowana została jako ?ekologiczna?, musi ona jednak spełniać szereg rygorystycznych wymogów, które początkowo mogą wystraszyć producentów. Kolejnym produktem, który poszukiwany jest przez miłośników zdrowej żywności to naturalne soki. Coraz więcej na polskim rynku dostawców, którzy zaopatrują sklepy spożywcze codziennie w świeżą porcję jednodniowych soków, bez dodatków konserwantów. Często jednak ceny tych soków są mocno wygórowane, co również może odstraszać potencjalnych konsumentów. Coraz częściej poszukujemy również jaj od kur z wolnego wybiegu 0 nagonka na wielkie koncerny nabiałowe sprawia, że silniejsza jest wola kontroli tego, co ląduje na talerzach potencjalnych konsumentów.

Zdrowa żywność szczególnie pożądana jest w dużych miastach ? wiedzą o tym zarówno właściciele sklepów z żywnością i suplementami ekologicznymi, jak również właściciele sklepów warzywnych, coraz częściej zaopatrujących swoje stoiska w produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Prawdą jest, że produkty te są droższe, jednakże ich jakość odbiega od ogólnodostępnych produktów.

Źródło: damsie feromony

Leave a Reply